21 apr 2020


Update Geloven in Moerwijk

21 april 2020

Het is hard werken in Moerwijk, onze buurt viel voor de coronacrisis al bijna om, maar nu is de armoede nog problematischer. Ook is veel van de reguliere hulpverlening stil komen te liggen of op afstand, wat er voor zorgt dat de overlast van verwarde personen, huiselijke geweld en overlast van dealers en rondhangende jongeren met de dag toeneemt. 

Zelf merken we dat we nu de vruchten plukken van ons kerkzijn in de buurt. We hebben in de afgelopen jaren een groot netwerk opgebouwd en we worden vertrouwd door onze buurtgenoten. Mensen weten ons daardoor als vanzelf te vinden als ze hulp nodig hebben. 

Voedselbank: In de eerste week kregen we het bericht dat de Voedselbank Haaglanden geen pakketten meer kon uitdelen. Daarom hebben we met vliegende vaart zelf de aanvoer van producten voor in de pakketten opgezet. Wekelijks komt er groente en fruit uit het Westland. Elke dag worden er 200 broden gebracht van een grote bakkersketen, Ben Lachab (jullie kennen hem wellicht van Resto van Harte) zamelt via bedrijven en supermarkten eten en drinken in, De Hoogvliet doneert ons elke week restpartijen uit hun winkel. Neo de Bono, betrokken bij Geloven in Moerwijk, heeft een groot talent voor het ritselen en regelen van allerlei voedsel en spullen en samen met Rik Pronk, die met zijn bus talloze ritjes maakt, zorgt hij er steeds weer voor dat er op donderdag genoeg is om uit te delen. 
Ook als de Voedselbank Haaglanden weer pakketten gaat uitgeven, zullen we doorgaan met het zelf inzamelen en uitdelen van eten. We zien namelijk de groep mensen die voedselhulp nodig heeft met de week groeien en lang niet iedereen kan een beroep doen op de officiële kanalen van hulp. Denk aan mensen die ongedocumenteerd zijn, mensen die zwart werk hadden wat nu is weggevallen, (ex-)partners die hun geld niet delen met de ander en ga zo maar door. Juist deze mensen kloppen bij ons aan voor hulp. 
Alle kinderen moeten nu thuisonderwijs krijgen. Hiervoor hebben ze vaak een laptop nodig, maar sommigen hadden die niet. We hebben laptops en data-kaarten gedoneerd gekregen voor deze kinderen zodat ook zij thuis onderwijs kunnen volgen. Veel gezinnen van de voedselbank hebben we hier blij mee kunnen maken. 

Hygiëne: In Moerwijk wonen we bijna allemaal in portiekwoningen en hebben we dus veel gedeelde ruimte die in deze tijd beter en vaker schoon gehouden moet worden. Daarom hebben we schoonmaakpakketten beschikbaar met instructies hoe je samen met je buren je portiek coronaproof kan houden. Ook heeft Marjan Vlaardingenbroek voor alle vrijwilligers en klanten van de voedselbank mondkapjes gemaakt zodat mensen zichzelf kunnen beschermen. 

Maaltijden: Naast het uitdelen van voedselpakketten zijn we ook begonnen met het koken en bezorgen van maaltijden. Er zijn veel mensen wie het niet lukt om voor zichzelf en hun gezin te koken, of die erg geholpen zijn met 2 keer in de week even geen zorgen te hebben over het avondeten. Fijn is dat we hiervoor de keukens van de Marcuskerk en de Kinderwinkel kunnen gebruiken. Rico Roosen die voorheen ook kookte in de Kinderwinkel zorgt samen met zijn partner Jolanda Caffa voor het eten, Danny Simons fietst met zijn bakfiets talloze rondjes door de buurt voor het bezorgen. 

Geestelijke zorg: Ikzelf ben veel bezig met de geestelijke zorg in de buurt. De groepen die normaal in persoon bij elkaar kwamen vinden elkaar nu via Zoom. Er wordt lief en leed gedeeld, kaarsjes gebrand en ook gewoon gelachen samen. Het aantal mensen die hieraan meedoet, groeit juist in deze tijd. Ook mensen die voorheen nog niet betrokken waren en zichzelf niet gelovig noemen, hebben nu behoefte aan een plek waar ze hun vragen kwijt kunnen en samen kunnen bidden. 
Daarnaast bel ik veel. Soms op de stoep voor het raam zodat we elkaar wel kunnen zien en soms voer ik gesprekken via de intercom. Er is veel angst en eenzaamheid, een luisterend oor doet wonderen. We maken ons zorgen over de buurt, en proberen ook nu al met de gemeente Den Haag, woningcorporaties, politie en scholen te overleggen over hoe we straks met elkaar de schade kunnen herstellen.  

Samenwerken: Gelukkig hoeven we dit niet allemaal alleen te doen, we krijgen veel hulp van de Mirtekerk, De Drieklank en de Nebokerk. Stichting Duurzaam Den Haag heeft al haar medewerkers 4 uur in de week gegeven om ons te ondersteunen. Daarnaast werken we nauw samen met de Moerwijk Coöperatie, Bij Betje en de Pit van Moerwijk. 

Wil je ons helpen? Graag, we kunnen alle hulp gebruiken! Je kunt geld doneren via deze link: https://bunq.me/CoronahulpGiM of overmaken naar: NL 82 BUNQ 2042 5094 50 t.n.v. stichting Pionieren in Moerwijk onder vermelding van ‘Coronahulp Moerwijk’. Maar ook:
  • Grote partijen eten en drinken zijn ook welkom. Vraag rond bij de winkels in je buurt wat ze doen met hun restanten, of organiseer een inzameling met je straat of bijbelkring. 
  • Om de sfeer goed te houden in onze portieken zijn mensen die in binnentuinen een bingo, toneelvoorstelling of miniconcert op afstand kunnen organiseren van harte welkom. 
  • We zijn op zoek naar een bakfiets die we de komende weken kunnen lenen. Dus heb je een bakfiets thuis staan die je bijna niet meer gebruikt, dan zijn wij daar erg mee geholpen!
  • Deel onze berichten en oproepen via social media in je eigen netwerk.

En je helpt ons enorm door voor ons en Moerwijk te blijven bidden, we voelen ons gedragen door jullie gebeden.
 
Ps. We hebben veel media aandacht gekregen, dat helpt enorm met het inzamelen van geld en goederen. Kijk de uitzending van Nieuwlicht terug.
En de uitzending van Nederland zingt waarin Neo de Bono laat zien wat de coronacrisis voor gevolgen heeft in Moerwijk 


Met vriendelijke groet, 
Bettelies Westerbeek
 
terug

Agenda

Gebedsgroep

di 08 okt 2024 om 20:00 uur

Tienerrestaurant Kinderwinkel

do 10 okt 2024 om 18:00 uur

Samen eten en escaperoom (Discovery)

za 12 okt 2024 om 18:00 uur

Contact

Predikant
Jantine Veenhof
T 070-406 1147

Marcuskerk
Jan Luykenlaan 92, Den Haag
T 070-388 6874

Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI)
Protestantse Gemeente 's-Gravenhage
RSIN 81 40 79 313

Lid worden (inschrijfformulier)

> Contactpagina